Minimale oplage van proefschrift

Wat is de juiste oplage voor je proefschrift? Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag. Het verschilt per universiteit hoeveel exemplaren je minimaal nodig hebt. De meeste universiteiten hebben een verplicht minimum aantal exemplaren die je moet aanleveren. Denk hierbij aan een aantal exemplaren voor het Bureau van de Pedel (meestal 5-10 exemplaren), een exemplaar voor alle commissieleden (doorgaans 7 – 11 leden), diverse exemplaren voor het secretariaat van de vakgroep en het faculteitsbureau (grote verschillen, maar meestal 5-10 exemplaren). Soms is het verplicht om een aantal exemplaren mee te nemen naar de plechtigheid. Daarbovenop kan je zelf een aantal exemplaren toevoegen voor andere betrokkenen, genodigden en relevante media.

Proefschrift in kleine oplage drukken

Wanneer je jouw proefschrift wil drukken met een oplage van 1 tot 250 exemplaren, dan wordt je proefschrift doorgaans printing-on-demand geproduceerd. Strikt gesproken worden de boeken dan niet gedrukt, maar geprint. Omdat ‘drukken’ echter zo synoniem is geworden met het maken van boeken, worden de termen door elkaar gebruikt. Tegenwoordig doet de kwaliteit van een geprint boek niet meer onder voor een gedrukt boek en biedt het ook vele voordelen. Onder andere de doorloopsnelheid is veel sneller (je proefschrift kan binnen 24 uur gedrukt en afgewerkt worden), het is in kleine oplage te produceren (vanaf één exemplaar mogelijk) en eenvoudiger na te bestellen. Qua wensen en afwerkingsmogelijkheden zijn er eigenlijk geen verschillen. Een geprint proefschrift kan bijvoorbeeld ook genaaid gebonden worden. Bij uitgave in printing-on-demand (POD) is het van belang om te weten hoeveel pagina’s er zwart-wit zijn en hoeveel pagina’s kleur krijgen; dit bepaalt mede de hoogte van de totaalprijs.

Ben je er nog niet uit hoeveel proefschriften je nodig hebt, vraag dan gerust een staffel voor het aantal exemplaren aan (bijvoorbeeld 50, 100 en 200 exemplaren, of andere aantallen). Nabestellingen zijn ook mogelijk in kleine aantallen, al vanaf 1 exemplaar.

Een gedrukt proefexemplaar

Om zeker te zijn van een juiste weergave van je proefschrift, is een fysiek proefexemplaar de oplossing om twijfels weg te nemen. Voordat we een fysiek proefexemplaar drukken ontvang je eerst een digitale versie van de bestanden. Als je deze goedkeurt ontvang je een fysiek exemplaar, zodat je de allerlaatste correctie kunt doorvoeren. Je ontvangt bij ons bij een bestelling van meer dan vijftig exemplaren een kosteloos proefexemplaar van jouw proefschrift.

Proefschrift in grote(re) oplage drukken

Wil je meer dan 250 exemplaren van jouw proefschrift laten drukken? Dat kan natuurlijk ook. Afhankelijk van het exacte aantal en de uitvoering zullen de boeken in offset gemaakt worden. Er zijn dan meer voorbereidingskosten, maar als alles eenmaal klaar staat, betaal je per exemplaar minder dan bij printing-on-demand. Omdat het boek katernen heeft zal bij de berekening van de totaalprijs het gehele binnenwerk in zwart-wit of geheel in kleur worden berekend – afhankelijk van het feit of het binnenwerk kleurentekst, kleurenillustraties of kleurenfoto’s krijgt. Bij uitgave in offset is het niet mogelijk om in kleine aantallen na te bestellen; dat wordt zeer kostbaar en daarvoor laat de drukker de persen niet rollen. Dit moet je dus meenemen in de bepaling van de oplage. Wel is het mogelijk om het boek na te bestelling als printing-on-demand exemplaar.