Levertijd en spoed

Hoe lang is de doorlooptijd?

Hoe snel het proces van digitaal bestand tot gedrukt boek gaat, hangt grotendeels ook af van in hoeverre de vormgeving al af is. De offerte ontvang je doorgaans binnen een dag. De levertijd van de boeken, zodra ze klaar zijn, is doorgaans 3-5 werkdagen. De lengte van het proces hiertussen kunnen we het beste inschatten aan de hand van jouw bestanden. Meer lezen?

Hoe lang is de levertijd?

Wanneer alle bestanden akkoord zijn, is de levertijd doorgaans 3-5 werkdagen. Je boek kunnen met spoed ook binnen 24 uur gereed gezet worden. Wil je niet wachten op de post-/pakketbezorger, dan kun je de order ook ophalen bij onze drukker.

Is een spoedorder mogelijk?

Heb je een echte spoedorder, dan kunnen we snel schakelen. Het is verstandig om met ons te bellen en aan te geven wat je deadline is. We gaan dan samen kijken wat mogelijk is. Hoe snel het proces zal gaan hangt af van hoe jouw proefschrift wordt aangeleverd. Is dit al heel netjes, dan is het doorgaans mogelijk met ongeveer twee dagen de bestanden gereed te hebben.

Exemplaren

Hoeveel exemplaren moet ik laten drukken?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag. Het verschilt per universiteit hoeveel exemplaren je minimaal nodig hebt. Het is daarom verstandig dit altijd na te vragen bij je universiteit. De meeste universiteiten verplichten een aantal fysieke exemplaren. Denk hierbij aan een aantal exemplaren voor het Bureau van de Pedel (meestal 5-10 exemplaren), een exemplaar voor alle commissieleden (doorgaans 7-11 leden), diverse exemplaren voor het secretariaat van de vakgroep en het faculteitsbureau (grote verschillen, maar meestal 5-10 exemplaren). Soms is het verplicht om een aantal exemplaren mee te nemen naar de plechtigheid. Daarbovenop kan je zelf een aantal exemplaren toevoegen voor andere betrokkenen, genodigden en relevante media. Vraag bij jouw universiteit na om hoeveel exemplaren dit gaat. Hoeveel exemplaren je wil bestellen, is helemaal aan jou! Je kunt ons ook je budget doorgeven, zodat we met je mee kunnen kijken naar de mogelijkheden.

Moet ik een minimum aantal exemplaren printen?

Nee, een minimumoplage is niet nodig.

Kan ik ook een nabestelling doen?

Wanneer de boeken zijn afgeleverd en je erachter komt toch meer boeken nodig te hebben, kun je een nabestelling doen. Doorgaans kan dit voor een vergelijkbare prijs als de eerste levering (op basis van staffelkorting), en de boeken kunnen op korte termijn worden geleverd. De bestanden staan immers al klaar.

Kan ik ook een hardcover krijgen?

Dit is mogelijk! Hiervoor vragen we €75 voor het omzetten van de bestanden. Een hardcover heeft een ander coverbestand nodig dan een softcover. Verder betaal je de drukkosten voor het aantal exemplaren dat je bestelt.

Krijg ik een proefexemplaar?

Je ontvangt van ons allereerst een digitale proef: een exacte digitale weergave van hoe jouw boek er straks uit zal komen te zien. Aan de hand hiervan kun je de laatste foutjes opspeuren. Nadat we jouw akkoord ontvangen op de gecorrigeerde versie, geven we onze drukker de printopdracht voor jouw fysieke proefexemplaar. Mocht je nog laatste foutjes zijn tegen gekomen in het fysieke exemplaar, dan kunnen deze nog aangepast worden voordat de volledig order wordt gemaakt.

Kan mijn proefexemplaar/bestelling naar het buitenland verzonden worden?

Dat kan! Hiervoor betaal je wel de verzendkosten op basis van het tarief van PostNL.

Kan ik mijn proefschrift ook uitgeven?

Kan ik mijn proefschrift ook uitgeven? De meeste proefschriften beperken zich niet enkel tot een fysieke druk, maar worden vrij beschikbaar gesteld via de database van de universiteit waarbij je bent aangesloten. Soms is dit zelfs verplicht. Toegang tot deze database is echter beperkt tot enkel de personen die studeren of werkzaam zijn bij de universiteit. Wil je dat je proefschrift breder beschikbaar komt en ook een maatschappelijke functie krijgt, dan helpen we je daar graag bij. Meer hierover lees je hier

Aanleveren bestanden

In wat voor bestand moet ik mijn proefschrift aanleveren?

Het liefst ontvangen wij de proefschriften als Wordbestand. Dit geeft ons de gelegenheid alle aspecten goed na te kijken. Heb je jouw proefschrift in InDesign opgemaakt? Dat is ook in orde! Dan kun je ons het pakket sturen. Heb je jouw proefschrift in een ander programma opgemaakt, dan ontvangen we graag de pdf in hoge resolutie.

Hoe kan ik mijn proefschrift bij jullie krijgen/naar jullie versturen?

Dit kan via ons mailadres info@proefschrifterij.nl. Is je bestand te groot? Dan kun je het versturen met behulp van WeTransfer.

Hoe bereken ik de rugdikte?

Wanneer je ons het aantal pagina’s van jouw proefschrift en de gewenste papiersoort mailt, dan kunnen we jou de rugdikte toesturen.

Kan ik ook een ISBN aanvragen?

Wil je jouw proefschrift ook beschikbaar stellen voor verkoop, dan heb je een ISBN (Internationaal Standaard Boek Nummer) nodig. Voor €12,50 kunnen wij een ISBN voor jou aanvragen en registreren bij het Commissariaat voor de Media. Het ISBN zal genoemd worden in het colofon van het boek, en kan als scanbare barcode op de achterkant van de cover geplaatst worden.

Kan ik mijn proefschrift op A4 sturen?

Doe je zelf de opmaak? Dan zal je van ons een sjabloon voor 17x24 cm ontvangen, zodat je het formaat zelf kunt omzetten. Heb je een kant en klare pdf? Dan kunnen wij deze voor je schalen, mits de letters groot genoeg zijn. Je moet er rekening mee houden dat de lettergrootte door het schalen ongeveer 2 punten kleiner wordt. Het is ook mogelijk om je proefschrift op A4 te laten drukken. Dit zal wel duurder zijn dan het drukken op 17x24-formaat. Heb je in overleg met je contactpersonen van Proefschrifterij besloten jouw proefschrift op een afwijkend formaat te drukken? Dan zullen zij de nodige stappen met je doornemen.

Hoe hoog moet de resolutie van de afbeeldingen zijn?

Wanneer je beschikt over een fotobewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop, kun je via het menu ‘Image Size/Afbeeldingsgrootte’ de resolutie controleren. Afbeeldingen met een resolutie van minimaal 300 dpi zijn van voldoende kwaliteit. Let daarbij ook goed op de bijbehorende afmetingen: wanneer een afbeelding op een resolutie van 300 dpi een grootte van 6 bij 4 cm heeft, kan deze maximaal op pasfoto-formaat worden gedrukt. Een dergelijke foto is geschikt om als auteursfoto op je boek te plaatsen, maar een afbeelding met deze specificaties is niet bruikbaar voor de omslag van je boek. Het formaat van je omslag zal namelijk veel groter zijn. Wanneer je een foto van een te klein formaat vergroot, zie je dat het resultaat erg onscherp wordt. Als er paginavullende afbeeldingen in jouw boek moeten komen, is het goed om hierover van tevoren te overleggen met jouw contactpersonen. De grootte van het boek zal in dat geval de minimale grootte van de afbeelding bepalen.

Beschik je zelf niet over een fotobewerkingsprogramma, en twijfel je of een afbeelding groot genoeg is om op te nemen op je kaft of in je boek? Stuur de afbeelding dan naar info@proefschrifterij.nl@proefschrifterij.nl, dan kijken we met je mee.

Wat is afloop?

Met afloop van het drukwerk, ook wel bleed genoemd, bedoelen we de marge die nodig is voor het snijproces. Door 5 mm aan je bestand toe te voegen rondom de gehele rand geef je de drukker een kleine marge voor het snijden van je boek. Zo voorkom je dat er een witrand aan de buitenkant zichtbaar zal zijn in druk. Dit betekent dat je ontwerp als het ware 5 mm over de 'rand' doorloopt. Let erop dat er in deze 5 mm geen belangrijke zaken staan, want deze zullen worden afgesneden. Bijvoorbeeld: wordt jouw proefschrift gedrukt op het formaat 17 bij 24 cm, en wil je een afbeelding over de gehele voorkant plaatsen? Dan zal deze een minimale grootte moeten hebben van 18 bij 25 cm.

Uit welke papiersoorten kan ik kiezen?

Je kunt in de basis kiezen uit drie papiersoorten:

  1. MC (Machine Coated) papier is een witte en licht glanzende papiersoort. Er zit een speciale coating overheen, waardoor het papier gladder aanvoelt en de inkt er beter op blijft liggen. Het is zeer geschikt voor boeken waarin illustraties of foto’s erg van belang zijn. Deze papiersoort wordt het meest ingezet voor proefschriften.
  2. HVO (Hout Vrij Offset) papier is een papiersoort met een open structuur, hierdoor voelt het ruwer aan en wordt inkt wordt beter in het papier gezogen. Het geeft een matte uitstraling, hierdoor ‘spatten’ afbeelding minder. Wij adviseren deze papiersoort voor boeken waarbij het leescomfort belangrijker is dan de afbeeldingen.
  3. Voor boeken waarbij leescomfort het belangrijkste is wordt meestal gekozen voor romanpapier (crèmekleurig) of wit/naturel papier. Deze papiersoort leent zich minder goed voor het drukken van afbeeldingen en (kleur)grafieken.