Jouw proefschrift verdedigen
Je bent bijna klaar. Je hebt jaren aan je proefschrift gewerkt, en inhoudelijk is het helemaal afgerond. Inmiddels hebben wij je kunnen helpen met het vormgeven en het drukken van het proefschrift, en heb je nu een aantal prachtige exemplaren in handen die klaarliggen om uitgedeeld te worden. Dan rest je nog één ding: het verdedigen van jouw proefschrift.
Uitnodigingen
De datum van je verdediging is bekend. Nu is het zaak om geïnteresseerden, betrokkenen, familie en andere naasten op te trommelen om de verdediging bij te wonen. Dat kan door middel van een uitnodiging, die in de praktijk vaak de vorm krijgt van een boekenlegger.
Laat je jouw uitnodiging door Proefschrifterij vervaardigen, dan zorgen wij ervoor dat deze naadloos aansluit op de vormgeving van jouw proefschrift. Het mooie is dat je deze ook kosteloos ontvangt bij de uitgave van je proefschrift.
- De titel van het proefschrift
- Jouw naam
- De datum en tijd waarop de verdediging plaats zal vinden
- De plaats waar de verdediging plaats zal vinden
- De namen van jouw paranimfen
- Jouw contactgegevens
De boekenlegger ontvang je kosteloos in hetzelfde aantal exemplaren als je proefschriften. Wil je meer exemplaren laten drukken dan is dat natuurlijk mogelijk.
In tegenstelling tot jouw proefschrift heeft de uitnodiging geen verplichte onderdelen. Heb je dus speciale en/of aanvullende wensen? Geef ze dan vooral aan ons door, doorgaans kunnen we deze kosteloos toevoegen.
Wil je een andere of aanvullende vorm van uitnodiging, bijvoorbeeld een flyer of een dubbelzijdige opmaak, dan is dat tegen meerprijs mogelijk. Geef dit gerust aan bij je offerteaanvraag.
Stellingen
Hoewel de verdediging een steeds meer ceremoniale rol heeft gekregen in het promotietraject, blijft het een essentieel onderdeel van je promotie.
Het is gebruikelijk om voor het begin van de verdediging een los, enkelzijdig bedrukt blad met stellingen uit te delen aan de aanwezigen. Stellingen zijn een aantal beweringen die jij, de promovendus, acht toe te lichten tijdens jouw verdediging. Hoewel de regels rondom stellingen steeds meer zijn gaan variëren per universiteit, kan je van twee punten uitgaan:
- Het stellingenblad bestaat uit acht tot tien stellingen
- Het is steeds gebruikelijker om één schertssteling toe te voegen aan het stellingenblad
Wederom geldt: er zijn geen vaste regels voor het opstellen van stellingen. Ga uit van je eigen expertise. Welke vragen beantwoord jij in je thesis? Haak daarop in. Als jij de stellingen klaar hebt staan, drukken wij ze kosteloos voor je af.
Promotiefolder/flyer
Op jouw verdediging zullen ongetwijfeld wat aanwezigen zijn die minder bekend zijn met het onderwerp van jouw thesis dan jij. Zeker voor vrienden en familie is het vaak vooral leuk om aanwezig te zijn, maar gaat de wetenschappelijke kant van het verhaal aan ze voorbij. Sommige promovendi kiezen er daarom voor om een promotiefolder uit te delen voor de start van de verdediging, waarin jouw onderzoek in lekentaal wordt uitgelegd. Verplicht zal het waarschijnlijk niet zijn, maar het is een mooi gebaar naar de aanwezigen die tijd hebben vrijgemaakt om jouw verdediging bij te wonen.